Logo Randolph Algera
Volg ons ook via:
Taalkeuze:

Muur- en plafondschilderen, een vak apart, zegt Randolph Algera

Masterstudenten van de Klassieke Academie vertellen over hun lessen muur- en plafondschilderen o.l.v. docent, kunstenaar èn restaurator Randolph Algera.Centraal in het kunstwerk in Assen staat Menno Simons, de vroegere Friese priester die zich van de katholieke kerk afkeerde en uiteindelijk grondlegger werd van de vredelievende doopsgezinden, de mennonieten. Het idee komt van de nieuwe eigenaar van het gebouw, kunstschilder en voormalig docent aan de Klassieke Academie, Jan van Loon.

https://klassiekeacademie.nl/2021/05/29/muur-en-plafondschilderen-een-vak-apart/

"In een paar lessen van het vak Muurschilderen wordt perspectief heel erg praktisch uitgelegd door Jille van der Veen", vertelt Randolph. "Van mij leren de studenten vooral hoe het maken in de praktijk gaat. Je krijgt een opdracht, maar hoe ga je ermee om? Je krijgt een kader, maar hoe voer je toch een oorspronkelijk idee uit binnen dat kader? Je hebt een schets gemaakt, maar hoe wordt dat een muurschildering? Hoe werk je goed samen met andere kunstenaars, hoe gun je elkaar iets? Hoe bewaar je in het schilderen van grote vlakken toch de verfstreken? Hoe ontdek je of je ontwerp het goed doet op een muur of plafond?" 

Wil: "Het moeilijke perspectief in combinatie met dat het schilderij in spiegelbeeld op het plafond geplakt moest worden vergt een andere instelling van kijken in het begin."Annette: "Het moeilijke was inderdaad het omdenken. We schilderden op doek op de grond maar het moest natuurlijk kloppend zijn wanneer het aan het plafond hangt. Hierbij werd je vaak op het verkeerde been gezet en dan moesten we er maar op vertrouwen dat we het goed berekend hadden in ons ontwerp.Volgens mij zijn wij daar goed uitgekomen."Fleur is blij dat ze mee heeft gedaan: "Omdat ik er erg van houd om groot te werken leek mij een project zoals dit erg interessant. Ik heb er met plezier aan gewerkt en voor onze eerste plafondschildering ben ik zeker heel tevreden. Door deze lessen heb ik veel ervaring opgedaan voor het schilderen van groot werk, in opdracht en met een team."
Paulien: Ik ben er trots op dat het nu hangt. Menno Simons zelf kijkt ons ook tevreden aan.”
Kayla: “Het was al met al een ontzettend leuk en leerzaam project, met goede begeleiding en teamwork. Ik kan niet wachten hoe het geheel eruit komt te zien!”Terug naar overzicht