Logo Randolph Algera
Volg ons ook via:
Taalkeuze:

Sterren op het doek

Zaterdag 10 dec. doet Gabriëlle Westra mee aan Sterren op het doek.
Update:Ze maakt het winnende schilderij!
#trotsopmijnvrouw


STERREN OP HET DOEK

Beeldend kunstenaar Gabriëlle Westra (1990) uit Heerenveen is zaterdag 10 december om 20.30 u. op NPO2 te zien in het tv-programma ‘Sterren op het doek'. Zij is een van de drie kunstenaars die een portret maken van de vaak bekroonde journalist en documentairemaker Sinan Can.Update: Hij kiest het schilderij van Gabriëlle uit als de mooiste. Ze weet zijn ziel in het schilderij uit te beelden.

 

In Sterren op het doek laten bekende Nederlanders zich door drie schilders vereeuwigen op het doek, terwijl ze worden geïnterviewd door presentator Özcan Akyol. Na afloop kiest de BN'er één schilderij uit om mee naar huis te nemen. De twee overgebleven werken worden online geveild voor een goed doel.

 

Een bekende Nederlander in essentie weergeven is de opdracht waar Gabriëlle Westra voor staat. Het zal een betekenisvol portret worden van iemand, die tot voor kort voor haar nog een onbekende was. Sinan Can is beroepsmatig vaak te vinden in gebieden vol gevaar. Hoewel hij veel kwaad onder ogen brengt, blijft hij toch het goede in de mens zien.


Gabriëlle past in haar ontwerp een 3D-techniek toe, want deze diepzinnige man met een prachtige ‘schilderkop' verdient (letterlijk) diepte in zijn portret. ‘Mijn missie is pas geslaagd als kijken naar het schilderij hem en anderen gelukkig maakt! En Sinan Can onthult van tevoren dat hij gaat letten op: ‘of ik mijn eigen ziel terugzie in het portret'. Geen sinecure dus...


Gabriëlle Westra behaalt haar Masteropleiding tot beeldend kunstenaar aan de Klassieke Academie Groningen (2015). Als kunstenaar raakt ze geïnspireerd door het ‘extra' van het model, ze legt vervolgens hun ‘verhaal' vast in olieverf. Haar schilderstijl is een combinatie tussen klassiek en eigenheid. Ze werkt in pasteuze directe toetsen en duidelijke verfstreken met uitvoerig realisme. Door soms in de ondergrond te werken met een zelf gemodelleerd reliëf, ontstaat een extra diepte in haar werk. Haar opleiding beeldhouwen is altijd wat ondergeschikt geweest aan het schilderen, maar zo nam de liefde voor ruimtelijke creëren zijn plaats toch weer in. Ze exposeert in binnen- en buitenland en in haar eigen Galerie Autrevue aan de Woudsterweg 4 in Heerenveen.

 

Gabriëlle Westra's portret van journalist en documentairemaker Sinan Can is 10 december 2022 te zien op NPO2, rond de klok van half negen, tijdens alweer het 15e seizoen van Sterren op het Doek.

www.gabriellewestra.com

www.autrevue.nlTerug naar overzicht